Pages

Thursday, March 8, 2012

Mutiara Kata

Mutiara kata untuk memberi sumber inspirasi dalam kehidupan seharian kita samada rumah tangga, percintaan, pekerjaan, dan pergaulan harian.
Gunakanlah kata-kata ini sebagai kata semangat untuk kehidupan harian kita. Juga dapat menghiburkan dan memotivasikan diri.

*Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh.

*Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya.~ Albert Camus

*Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal.

*Imam Ali berkata, “Allah menyayangi orang-orang yang mengetahui kadar dirinya dan tidak melewati batas perjalanannya; menjaga lisannya dan tidak mensia-siakan umurnya”.

*Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan

*Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau - Saidina Umar Al-Khattab

*Diam adalah suatu hikmah, tetapi sedikit sekali pelakunya.

*Ketika kamu lahir, kamu menangis dan orang di sekelilingmu tersenyum.
Jalanilah kehidupanmu sehingga nanti, ketika kamu mati, kamu tersenyum dan orang di sekelilingmu menangis.

*Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang. Tetapi malangnya, kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya.

*Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap

*Rasulullah bersabda bermaksud: “Berbahagialah hidup di dunia bagi orang yang mengumpul kebajikan untuk bekalan hari akhiratnya, sehingga dia memperoleh reda Tuhannya. Dan celakalah hidup di dunia bagi orang yang dipengaruhi oleh dunia, hingga dia terhalang daripada (mengerjakan) amalan untuk akhiratnya, dan lalai untuk memperoleh reda Tuhannya.” Hadis riwayat al-Hakim.

*Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa.

*Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma.

No comments: